Megérkezett a SynZero™ prémium termékcsalád – a P2X-Europe szintetikus alapú termékekkel és e-benzinnel bővíti kínálatát

1024 347 Oil! Benzinkutak

Röviden az új termékvonalról:

  • A SynZero™ egy olyan innovatív termékcsalád, mely e-benzint és egyéb szintetikus alapú speciális vegyészeti termékeket foglal magába
  • A SynZero™ termékek tökéletes helyettesítői a hagyományos, fosszilis alapú üzemanyagoknak. Emellett mind az előállítás folyamatát, mind a felhasználást tekintve úttörően környezetbarát termékek, valamint a jobb minőségnek köszönhetően a motor teljesítményét is növelik
  • 2022-ben indul hamburgi üzemünkben a gyártás, ahol már az új és innovatív Power-to-liquid (PtL) technológiát alkalmazzuk

2022 történelmi jelentőségű év a szintetikus alapú speciális vegyészeti termékek és e-benzin előállításának terén, hiszen a P2X-Europe – a Mabanaft és a H&R közös vállalata – idén egy olyan forradalmian új termékcsalád gyártásába kezd, amely nem csak megfelel minden Európai Uniós szabálynak, de korát megelőzve túl is halad rajtuk. A SynZero™ termékek a piaci szegmenst újradefiniálva a klímavédelem és a fenntarthatóság egy teljesen új mércéjét állítják fel. A termék egyelőre németországi felhasználásra készül, a magyarországi megjelenésére még várni kell.

„A Mabanaft aktív szerepet játszik az energiaátállás alakításában azzal, hogy ügyfeleinknek innovatív mobilitási megoldásokat kínálunk CO2-kibocsátásuk csökkentése mellett. A SynZero™ bevezetésével szeretnénk megmutatni vásárlóinknak, hogy készen állunk és képesek vagyunk támogatni őket a karbonsemleges jövő felé vezető úton.”

Volker Ebelin
Mabanaft új típusú energiahordozókért, vegyi anyagokért és gázért felelős alelnöke

SynZero™ – a CO2 semleges üzemanyag

A SynZero™ termékek előállítása során zöld áramot használunk, ezzel is csökkentve a termék ökológiai lábnyomát. Az e-benzin energiaértékét biogén széndioxid adja, amely a fosszilis széndioxiddal szemben nem egy „lezárt” és megkötött anyagmennyiség, amely felszabadulva többletként jut a légkörbe, hanem olyan CO2, mely már jelen van a levegőben. Ez azt jelenti, hogy a termék elégetésével nem kerül plusz széndioxid a légkörbe, pusztán visszajut az a mennyiség, amelyet a növények növekedésük során már egyszer kibocsájtottak.

Az e-benzin nem csak környezetbarát, hanem kényelmes megoldás is

Mindamellett, hogy a SynZero™ termékek a környezetre sem gyakorolnak káros hatást, kémiailag azonosak és funkcionálisan egyenértékűek a hagyományos kőolajszármazékokból készült üzemanyagokkal. Így a SynZero™ termékek teljes mértékben tökéletes helyettesítői a fosszilis szénhidrogéneknek és mindezt anélkül teszik, hogy akár a fogyasztónak, vagy akár a benzinkutaknak változtatniuk kellene a megszokott folyamatokon. A kocsikba nem szükséges semmilyen átalakító beépítése, illetve a kutakon a már meglévő infrastruktúrák használhatók, így a teljes tankolási folyamat változatlan marad.

Az innováció és a zöldebb jövő elkötelezett hívei vagyunk

A P2X -Europe vezetői hisznek egy olyan jövőben, amely nem zsákmányolja ki bolygónkat, ezért olyan energetikai megoldásokat fejlesztünk ki, amelyek innovatív és karbonsemleges alternatívákat kínálnak a mindennapokra.

„A H&R továbbra is el kívánja látni vásárlóit a már megszokott és jól ismert termékekkel, de emellett portfóliónkat klímabaráttá szeretnénk átalakítani. A szintetikus viaszok nyersanyagként való felhasználása stratégiánk alappillére ebből a szempontból.”

Detlev Woeste
a H&R fenntarthatósági igazgatója és a P2X-Europe társ-vezérigazgatója

2022-től kezdve évente 200 tonna SynZero™ e-benzint, valamint további körülbelül 150 tonna SynZero™ viaszt termelünk. Ez utóbbit a kozmetikai, gyógyszeripari és élelmiszeripari felhasználásra gyártjuk, míg az e-benzin a töltőállomások és repülőgépek ellátására készül.

„A P2X-Europe azért fejlesztette ki a SynZero termékeket, hogy maximálisan klímabaráttá tudja tenni a zöld hidrogénből és biogén széndioxidból előállított szintetikus szénhidrogén üzemanyagokat. A SynZero™ termékek esetében egyértelműen körülhatárolható, hogy a termék előállításához milyen szénforrást használtunk, mik a végtermék jellemzői és fenntarthatósági mutatói. A P2X-Europe így kíván reagálni a fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF), a tisztább benzin és a nem fosszilis vegyi nyersanyagok iránt növekvő fogyasztói keresletre. A SynZero™ segítségével a P2X-Europe nemcsak egy olyan prémium márkát hozott létre, mely szintetikus üzemanyagokat kínál a vásárlók számára, hanem egyben megbízható és hiteles megoldást is nyújt a karbonsemleges jövő felé vezető úton.

Dr. Christoph Weber
a P2X-Europe társ-vezérigazgatója

A hamburgi telephely mellett a P2X-Europe júliusi bejelentése szerint Portugáliában egy újabb Power-to-liquid érdekeltséget nyit a Navigator Company vezetőségével karöltve. Itt évente 80 000 tonna megújuló SynZero™ e-benzint és környezetbarát repülőgép-üzemanyag előállítását tervezik.