A Mabanaft egy új szoláris metanol üzem építésébe kezd Ausztráliában, amihez 12,4 millió eurós támogatást kapott

1024 683 Oil! Benzinkutak

A hamburgi székhelyű Mabanaft energetikai vállalat támogatási engedélyt kapott a német Jülich Projektmenedzsmenttől. A finanszírozás döntő mérföldkövet jelent egy új zöld metanol üzem lehetséges felépítésében, melynek helyszíne a dél-ausztráliai Port Augusta. A Mabanaft a VAST ausztráliai megújulóenergia céggelközösen egy próbaüzem építését tervezi, amelynek kapacitása körülbelül 7500 tonna zöld metanol évente.

A Mabanaft, mint energiacég a koncentrált napenergia-erőmű (CSP) rendszerekre szakosodott Vasttal szoros együttműködésben, mintegy évi 7500 tonna kapacitású szoláris metanol üzemet és 10 MW-os elektrolizátort kíván építeni. A tervezett próba erőmű 2027 elejétől üzemelhet, ezt követően pedig megújuló energiát és zöld metanolt biztosíthat a fogyasztóknak. A hatékonysági méréseket követően, a jövőben további, közelben lévő vagy akár európai helyszíneken valósulhatnak meg majd hasonló projektek.

24 millió eurós támogatás

Németországban a projektet mintegy 12,4 millió eurós állami támogatásban részesíti a Projektträger Jülich, a tudományos, üzleti és politikai közszféra partnere. Az ausztrál kormány az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökségen keresztül ígéretet tett a projekt támogatására körülbelül 11,9 millió euró értékben, miután a projektet a német-ausztrál Hidrogén Innovációs és Technológiai Inkubátor (HyGATE) részeként kiválasztották.

Cél egy zöld hidrogén német-ausztrál ellátási lánc kiépítése

A HyGATE kezdeményezés célja a zöld hidrogén német-ausztrál ellátási láncának kialakítása, valamint a két ország együttműködésének erősítése a hidrogéntechnológiák terén.

A zöld metanol egy új fenntartható energetikai megoldást jelenthet

A Mabanaft számára, a tervezett próbaüzem komoly szakmai tapasztalatot biztosíthat további hasonló üzemek lehetséges építéséhez világszerte. A cél a meglévő és leendő fogyasztók zöld metanollal való ellátása és a szén-dioxid-mentesítés iránti elkötelezettségnek való megfelelés.  „A zöld metanol révén az ügyfeleink számára kínált fenntartható energetikai megoldások köre tovább bővül” – mondta Philipp Kroepels, a Mabanaft New Energy igazgatója.”

Craig Wood, a Vast vezérigazgatója elmondta: „Ez jelentős mérföldkő a Vast és a zöld üzemanyag-termelés számára világszerte. Az olyan üzemekben, mint az SM1, előállított szoláris metanol, hatalmas fejlődést hozhat a közlekedési szektorban, hiszen folyamatosan keressük az üzemanyagok szén-dioxid-mentesítésének módjait.