Nemsokára itt a HVO. A megújuló dízel.

1024 661 Oil! Benzinkutak

Megújuló nyersanyagokból készült innovatív üzemanyag!

Tankolj HVO-t és óvd a környezeted!

A HVO jelentése „hidrogén-kezelt növényi olaj”. Alapanyaga növényi olaj, hulladék, valamint élelmiszer maradékokból származó olajok és zsírok, mint például a használt étolaj. A hidrogénezett növényi olajokat hidrogén segítségével, katalitikus reakcióval szénhidrogénekké alakítják. Ily módon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A HVO használható a hagyományos dízel üzemanyag adalékaként vagy teljesen helyettesítheti is a dízel üzemanyagot.

Tanúsított fenntarthatóság: A Megújuló Energia Irányelv (RED II) előírja, hogy minden EU-tagországnak növelnie kell a bioüzemanyagok arányát a közlekedésben, és csökkentenie kell az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. A HVO előállításához felhasznált melléktermékekre és hulladékanyagokra vonatkozó kritériumokat is itt határozzák meg. Ez és az ISCC-EU tanúsított értéklánc célja a HVO fenntarthatóságának biztosítása.

Sokoldalú felhasználhatóság

Számos európai országban a HVO már elérhető tiszta üzemanyagként a nyilvános töltőállomásokon. Elsősorban nehéz haszonjárművek használják, például a mezőgazdaságban, de a szállításban és a logisztikában is népszerű. Németországban és Magyarországon jelenleg megengedett HVO bekeverése a fosszilis dízel üzemanyaghoz.A HVO-t tiszta formájában jelenleg csak saját fogyasztásra fenntartott üzemanyag kutakon használják. A jövőben a HVO nyilvános benzinkutakon is elérhető lesz.

Már régóta tervben volt: a HVO megfelel a DIN EN 15940 szabványnak, és a legtöbb eredeti gépjármű gyártó (OEM) jóváhagyta. Ez teszi a HVO-t alkalmassá dízelmotorokhoz, és módosítások nélkül személygépkocsikba, teherautókba, furgonokba, taxikba,  gépekbe és haszongépjárművekbe is tankolható.

Ütős érvek

A HVO fontos szerepet játszhat a fenntartható energiatermelés felé vezető úton. Még ha nem is minden kérdés tisztázott végérvényesen, elmondható, hogy az előnyeinek száma egyértelműen meghaladja a hátrányok számát.

Előnyei:

  • 100%-ban megújuló és fenntartható nyersanyagokból készült
  • Akár 90%-os üvegházhatású gáz megtakarítás érhető el, a fosszilis dízelhez képest
  • Teljesen kompatibilis a dízelmotorokkal és a meglévő logisztikai és benzinkút infrastruktúrával
  • Tiszta tüzelőanyagként vagy fosszilis dízel adalékként is használható
  • Nincs szükség motor- vagy járműmódosításra
  • Megfelel a DIN EN 15940 szabványnak
  • Nagyon jó hideg ellenálló tulajdonságokkal rendelkezik és kiváló tartósság jellemzi

Hátrányok

  • Magasabb gyártási költségek, mint a hagyományos gázolajé
  • A tiszta üzemanyagként való engedélyezés Németországban és Magyarországon jelenleg is folyamatban van. Magyarországon forgalmazza majd a Mabanaft Hungary Kft.