Ammónia alapú üzemanyagok a hajózásban – újabb lépés a zöldebb energiafelhasználás felé

1024 347 Oil! Benzinkutak

A Mabanaft és a Hapag-Lloyd szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy közösen kiértékelik annak lehetőségét, hogy az ammóniát, mint környezetbarát hajózási üzemanyagmegoldást használják fel.

A Mabanaft GmbH & Co. KG és a Hapag-Lloyd AG nemrégiben aláírt szándéknyilatkozata szerint a két vállalat közösen kívánja megvizsgálni az ammónia alapú üzemanyagok által nyújtott lehetőségeket a tengeri hajózás területén. Az elképzelés szerint első körben a Hapag-Lloyd hajóit szolgálnák ki a hamburgi és a houstoni kikötőben és annak vonzáskörzetében.

A Mabanaft és a Hapag-Lloyd együtt értékeli ki a tiszta ammónia, mint hajózási üzemanyag biztonságos felhasználásának lehetőségét, mind kereskedelem, mind technológia és nem utolsó sorban a szabályozások tekintetében. Első körben a hamburgi kikötőre nézve vizsgálják meg a kérdéskört, majd ezután hasonlóképp járnak el a texasi Houston kikötőjével kapcsoltban.

Az ammónia, mint hidrogén alapú energiaforrás számos előnnyel rendelkezik és várhatóan az elkövetkező években domináns, ha nem meghatározó szereplője lesz az energiaiparnak.* Erre a trendre válaszul a Mabanaft infrastrukturális fejlesztésekbe kezdett a hamburgi kikötő területén, hogy egy, a tiszta ammónia importálására és szállítására alkalmas platformot hozzon létre. A projekt részeként tavaly novemberben a Mabanaft bejelentette, hogy az Air Products-szal közösen megépítik Németország első zöldenergia importálására alkalmas terminálját. A vállalat célul tűzte ki, hogy 2026-ra hidrogént tudjon fogadni Németországban. A tervezett importterminál a Mabanaft meglévő Blumensand terminálján kerül kialakításra. A beruházás grandiózusságát fémjelzi, hogy Texas városában 2023-ban üzembe helyeznek a Gulf Coast Ammonia LLC – a Mabanaft egyik fő részvényese – tulajdonában lévő ammóniagyártó üzemet. A Mabanaft célja, hogy 2024-re megfelelő és elegendő ammóniát tudjon biztosítani a hajózás kiszolgálásához, valamint, hogy feltárja az ammóniaellátáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések lehetőségeit Hamburg kikötőjében és környékén és az Egyesült Államok déli partvidékén.

„Aktív szerepet játszunk az energiaátállás alakításában, és ügyfeleinknek innovatív üzemanyag-megoldásokat kínálunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére”

– magyarázza Volker Ebeling, a Mabanaft új energiákért, vegyi anyagokért és gázért felelős alelnöke.

„A hajózásban ezt az átmenetet kívánjuk támogatni, például az ammóniagyártásban történő beruházásokkal és a kapcsolódó ellátási infrastruktúra fejlesztésével”.

Tony Elliott, a Mabanaft ammónia részlegének vezetője meg van győződve arról, hogy a hajózás számára az ammónia új lehetőségeket tár fel:

“Az ammónia potenciálisan fontos szerepet játszhat a globális tengeri hajózás szén-dioxid-kibocsájtásának mentesítésében. Az ammónia energiasűrűsége nagyobb, mint például a tiszta hidrogéné, és könnyebben szállítható és tárolható” – mondja.

A Hapag-Lloyd egy olyan vezető globális hajózási vállalat, mely konténeres szállítással foglalkozik világszerte, így működésükhöz elengedhetetlen, hogy rendszeresen vásároljanak hajózási üzemanyagokat. A vállalat mélyen elköteleződött a fenntarthatóság mellett, így megbízható zéró szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagbeszállítókat keresnek a kulcsfontosságú stratégiai kikötőkben.

„A megújuló energiával előállított ammónia egy igen ígéretes fenntartható üzemanyag, amely a jövőbeni tengeri hajózás energiaszerkezetének szerves részévé válhat. Várakozással tekintünk a Mabanafttal való együttműködés elé, és izgalommal tölt el minket, hogy együtt léphetünk rá az iparág éghajlatsemlegessége felé vezető útra” – mondta Jan Christensen, a Hapag-Lloyd globális üzemanyag-beszerzési igazgatója.

Mindazonáltal a hajózási ágazat szén-dioxid-mentesítése egy olyan globális kihívás, amely cselekvést és kötelezettségvállalást követel meg az ágazat összes résztvevőjétől. A globális megoldásokhoz olyan globális szakpolitikai keretre lesz szükség, amely számos folyamatot támogat annak érdekében, hogy az ammóniát mindenki számára hozzáférhetővé tegyék, mint zéró szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagot.

Előzmények:

https://www.oil-benzinkutak.hu/a-mabanaft-es-az-air-products-ujabb-hamburgi-beruhazast-jelentett-be-a-ket-ceg-nagymeretu-terminal-epiteset-tervezik-mely-zold-energia-fogadasara-es-tarolasara-lesz-alkalmas/

https://www.oil-benzinkutak.hu/mabanaft-uton-a-zold-jovo-fele-fenntarthato-uzemanyag-technologiak/

*A hidrogén nagy energiasűrűségű anyag, amelyet nagy konverziós hatékonyság és tisztaság jellemez. A szén-dioxid-kibocsájtása nulla, így környezetvédelmi szempontból forradalmasíthatja az energiaipart.